Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
 

Némely kutyafajta meglepően nyugodt természetű és nem igényel hosszadalmas foglalkozást. Persze a ridegtartás nem megfelelő számukra sem, így a napi sétát, a játékot, a simítást, no és az etetést náluk sem spórolhatjuk meg, de legalább nem kell naphosszat fésülgetünk, kéthetente kutyakozmetikába járnunk és minden percben szórakoztatásukról gondoskodnunk. Nézzük, milyen kutyafajták passzolnak zsúfolt életünkbe!:

Cairn terrier
Érdekes kutya, mivel neki teljesen mindegy, hogy a békásmegyeri paneldzsungelben lakik, vagy esetleg civilizációtól távol, az alföldi tanyavilág közepén. Kis termetű, erős és aktív, de meglepően higgadtan fogadja a tényt, ha a gazdi egyedül hagyja délelőtt, feltéve, ha van elég szórakozása, mert esetleg kellemetlen meglepetésként érheti a munkából hazatérőt a vitrin porcelánőzeinek levadászása vagy a féltett kiskertünk feltúrása.

Tacskó
A középkorban csak borzebként emlegetett rövidlábú kutya mára visszavett a gyors élettempóból és nem bánja, ha naphosszat kell néznie a tévét a kanapéról, úgyhogy ő fokozottan ki van téve az elhízás veszélyének. Persze a vadászösztön a vérében van, ezért ha a gazdi önként és dalolva nem viszi este a szokásos ellenőrző körútra, akkor erőszakot alkalmazva kiköveteli magának. Kisgyerekes családok előszeretettel mesélnek olyan véres sztorikat, amely főhőse egy magáról megfeledkezett tacskó, amint vad vérengzéssel honorálja a kisgyerek szeretetének megnyilvánulásait. 

Basset hound
 A szivarozó, ballonkabátos nyomozó révén elhíresült Basset houndot - bármilyen meglepő - nem a vicc kedvéért tenyésztették ilyen testalkatúra, hanem vadászati célokból. A kanapén üldögélve sztoikus nyugalommal veszi tudomásul az élet történéseit, kényelmes életvitelének és a géneknek köszönhetően teste legalább annyira karcsú és áramvonalas, mint egy liszteszsák. Tökéletesen elegendő neki aktivitásként, ha elbattyog az ételes edényig, feltéve ha fáradalmait kipihenve és jóllakottan utána kiszabadulhat a kertbe és játszhat kedvére - az sem baj, ha ehhez nem asszisztál a gazdi! 

Nyugodt természetéből és lustaságából adódóan jól tűri, ha kisgyerekek dögönyözik. Garfield-os életfelfogása miatt ügyeljünk súlyára, mert komoly egészségügyi problémákhoz vezethet az elhízás! Súlyának karbantartása nem is szokott gondot okozni, hiszen nagyon igényli a mozgást!

Boston terrier
A kutyakiállításokon a társasági kutyák csoportjában indítják, mert a terrierekre jellemző tömegmészárlásos hajlam náluk kihalófélben van. Mozgékony természet, de jól elvan egy magányos délelőttön egy nagyobb lakásban vagy kisebb kertben. Persze azért szereti a társaságot és a rivaldafényt is, úgyhogy direkt sokgyerekes családba ajánlott, ahol mindig foglalkozik vele valaki.

 

 

Magyar agár
A hihetetlenül gyors és fáradhatatlan vadászkutya nem csak az agárversenyeken bizonyított, társállatként is megállja a helyét. Értelmes, tanulékony és hűséges, szívesen ücsörög mellettünk és hallgatja filozófiai okfejtéseinket is, persze, csak ha nincs a közelben lemészárolnivaló nyúl vagy nyúlnak látszó tárgy. Lakótelepre a nagy mozgásigénye miatt nem ajánlott, csak kertes családi házba, de ekkor is célszerű rendszeresen futtatni, hacsak nem rendelkezünk több hektárnyi birtokkal.

Shar-pei
Ideális társa az elfoglalt menedzsereknek, mert jól alkalmazkodik a "hét közben dolgozunk, hétvégén mozgunk" időbeosztáshoz, és az egész hetes lazsálás után lelkesen kirándul a családdal. Napi 16 órát gond nélkül végigalszik, valószínűleg ő is ismeri a kozmetikai fegyvertényt, hogy a hosszú alvás kisimítja az arcot és a ráncokat. Bár persze lehet, hogy nem ezért alszik ilyen sokat, elvégre népszerűsége elsősorban bizarr arcberendezésének köszönhető. Ő sem hibátlan: az átlagnál kissé finnyásabb és nemtetszésének is rögtön hangot ad.

Shih-tzu
Vele az ember kiélheti elfojtott fodrászhajlamait, mert szőre legalább annyi ápolást igényel, mint egy sztár hajkoronája, viszont nem reklamál, ha a fésülködés a séta idejéből vesz el. Persze ezt a nemes műveletet szakemberre is bízhatjuk, ami anyagi szempontból nem annyira gazdaságos, viszont csomó időt megspórolhatunk. Egyetlen rossz tulajdonsága, hogy hajlamos kihasználni azt a tényt, hogy ő a család kedvence, és ha ezt a gazdi kezdetben ráhagyja, akkor könnyen ő lehet az úr a háznál, amiből aztán a legjobb kutyaiskolás sem fogja tudni (könnyen) kinevelni.

 

 

Angol bulldog
Hiába a vérszomjas, vad külső, a lelke mélyén családcentrikus, igazi nagymama kedvence. A látszat ellenére a hobbija nem a szomszédok riogatása és védtelen öreg nénik felfalása, hanem az alvás, miközben bizarr zenei aláfestésként hangos horkolással örvendezteti meg a körülötte élőket. A hosszú álomból nagyon nyugodtan ébred, így jó játszótársa lehet a gyerekeknek. Teste pont annyira légies, mint egy traktor, ám a nyilvánvaló ergonómiai problémák ellenére könnyedén mozog. Hajlamos a hízásra, ezért a közös program ne azt jelentse, hogy apával elhevernek a tévé előtt meccset nézve, nassolgatva, hanem vigyük el inkább sétálni, macskát kergetni!